Visie
In een veeleisende samenleving ervaren we als volwassene regelmatig wat een uitdaging het is om de verschillende rollen die we hebben in evenwicht te houden.
Op momenten dat dit niet meer lukt, kan een doelgerichte begeleiding de nodige kapstokken bieden om de balans te hervinden én te bewaken.
Werkgerelateerde stress, de spanning tussen professioneel en gezinsleven, moeilijkheden bij het in stand houden van belangrijke relaties, … het zijn maar een aantal problemen waarbij dergelijke hulp nuttig is.
Maar ook na afloop van de actieve loopbaan is het belangrijk om als persoon te waken over het mentale welbevinden.
Waardig oud worden in een vergrijzende maatschappij is een recht, niet alleen op fysiek maar ook op psychisch vlak. Wat dat waardig oud worden voor iemand betekent, is individueel bepaald en kan bijgevolg sterk variëren.
Waar met ouder worden de fysieke mogelijkheden achteruit gaan, wordt de focus van de patiënt en zijn omgeving echter makkelijk verlegd naar het medische traject. Daarbij wordt vaak te weinig of zelfs niet geïnvesteerd in het psychische welzijn.
Mensen kunnen nochtans in alle levensfasen, ook na hun 65ste, problemen ervaren waar ze alleen of met hulp van hun directe omgeving niet uit geraken. Psychologische begeleiding kan in dat geval nieuwe inzichten bieden en het nodige extra duwtje geven om de specifieke problematieken eigen aan deze levensfase te leren hanteren.